Wat te doen bij overlijden?

Weet u wat te doen bij overlijden? De meeste mensen maken het maar enkele keren in hun leven mee dat zij de aangewezen persoon zijn om een uitvaart te regelen. Het is dan ook logisch dat veel mensen niet precies weten wat er allemaal geregeld moet worden. Hieronder zet ik dat voor u op een rij.
 

Huisarts waarschuwen

Wanneer er geen arts aanwezig is bij het overlijden, bijvoorbeeld omdat iemand thuis is gestorven, dan neemt u na het overlijden contact op met de huisarts van de overledene. Een arts zal namelijk persoonlijk officieel het overlijden moeten vaststellen. Hij of zij vult hierna een zgn. A- en B-verklaring in. Op de A-verklaring worden naam, geboortedatum en sterfdatum vermeld. Het B-formulier is voor de statistieken: hierin wordt informatie over het overlijden geregistreerd, zoals het tijdstip en de oorzaak. Met deze beide formulieren dient aangifte van overlijden te worden gedaan bij de gemeente. Meestal doet de uitvaartbegeleider dat, maar dat mag u ook zelf doen. Of samen met de uitvaartbegeleider.
 

Contact met uitvaartbegeleider

Zodra de A- en B-verklaring beschikbaar zijn, kunt u contact met mij opnemen. Dat mag direct, maar dat hoeft niet.  Als u het prettig vindt om nog even in alle rust samen te zijn met de overledene, dan kan dat. Onze eerste ontmoeting is over het algemeen het begin van een intensieve samenwerking die meestal ca. een week duurt. In Nederland is de wettelijke termijn waarbinnen een uitvaart moet hebben plaatsgevonden namelijk uiterlijk op de zesde werkdag na de dag van overlijden. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk, bijvoorbeeld wanneer er veel familie uit het buitenland moet komen.
 

Stap voor stap

Alle beslissingen nemen we stap voor stap. Een week lijkt kort, maar in de praktijk is er echt voldoende tijd om goed over zaken na te denken. Een beslissing die wel bij onze eerste ontmoeting genomen moet worden, is die ten aanzien van de zorg voor de overledene. Blijft uw dierbare thuis of kiest u voor een rouwcentrum of mortuarium? Wilt u de laatste zorg zelf doen? Of wilt u dit laten doen en er misschien wel bij aanwezig zijn? Kiest u voor een uitvaartkist of voor een wade? Koelen of thanatopraxie (een lichte balseming)? Alles is bespreekbaar en veel is mogelijk. Ook de vraag ‘begraven of cremeren’ komt uiteraard aan de orde. Datum, tijdstip, locatie en duur van de bijeenkomst moeten bepaald worden.

Meestal bespreken we op de tweede dag de rouwkaart. U heeft dan kunnen nadenken over de tekst, een gedicht, hoe de kaart eruit komt te zien. In de dagen daarna krijgt het afscheid steeds meer vorm. Muziek wordt gekozen, sprekers worden gevraagd, teksten geschreven. Zijn er (klein)kinderen, dan wordt ook hun rol besproken.

In de meeste gevallen zal ik u de tweede dag na overlijden ook een kostenindicatie kunnen overhandigen. Deze maak ik op basis van wat wij de eerste dagen met elkaar bespreken.

In de dagen voor de uitvaart behoort ook het bezoeken van de locatie(s) waar het afscheid gaat plaatsvinden, tot de mogelijkheden. Een afspraak met de gemeente wordt in ieder geval gemaakt. Met het door de arts ingevulde A- en B-formulier doe ik hier namelijk aangifte van overlijden. Dat mag ook gedaan worden door u zelf of samen met mij. Na het doen van aangifte geeft de gemeente een akte van overlijden af (een afschrift hiervan heeft u nodig voor allerhande praktische zaken, zoals het opzeggen van een bankrekening of het innen van een uitvaartverzekering) en een zgn. verlof tot begraven of cremeren. Dit laatste dien ik op mijn beurt te overhandigen aan begraafplaats of crematorium.
 

Stille kracht

Op de dag van de uitvaart zal ik er steeds zijn, vanaf het moment van vertrek uit huis of rouwcentrum tot en met de condoleance na afloop. Als stille kracht op de achtergrond, als ceremoniemeester of als spreker namens de familie.
 

Afscheidsherinnering

Als u dit op prijs stelt, spreken wij twee weken na de uitvaart nog eens af. Om samen terug te blikken. U krijgt dan een afscheidsherinnering, een speciaal document waarin ik heb beschreven wat er zoal in de periode tussen sterven en het afscheid gepasseerd is. Een document om vast te houden en te kunnen (leren) loslaten. Ook praktische zaken die u misschien nog wilt regelen, kunnen we bespreken. Zoals bedankkaartjes, asbestemming of een grafmonument. En een uitvaart kent uiteraard ook een zakelijke kant. Zo’n twee weken na de uitvaart zal ik u ook de factuur kunnen overhandigen.
 

Klik

Wist u overigens dat u ook wanneer er nog geen sprake is van een sterfgeval, contact met mij opnemen. Bijvoorbeeld als u ziek bent en weet dat uw leven binnenkort zal eindigen. Het kan u en uw naasten rust geven alvast over de uitvaart na te denken. Een goede voorbereiding en een goede kennismaking dragen bij aan een goed afscheid. Als uitvaartbegeleider deel ik bijzondere en intense momenten met nabestaanden: het is daarom belangrijk dat er een klik is. In een persoonlijk gesprek nemen we alle aspecten van een uitvaart door en kunt u uw wensen op dit gebied kenbaar maken.

Hartelijke groet,
Evelien de Ruiter
Stille Kracht Uitvaartbegeleiding
Telefoon 070-2208515
Cookie instellingen