5 tips om de feestdagen door te komen met rouw

Verdriet kent geen kalender. Ook de feestdagen in december zijn bij uitstek momenten die oproepen tot herinnering, en daarom zien veel nabestaanden juist enorm op tegen deze dagen. Hoe kun je ermee omgaan? Het lijkt misschien onmogelijk om na het overlijden van een dierbare te kunnen genieten van de feestdagen. Toch geef ik u hierbij graag enkele tips die u kunnen helpen de feestelijke decembermaand zo goed mogelijk door te komen. Niet om het gemis te ontkennen of weg te halen, wel om het iets draaglijker te maken.

1. Maak tijd vrij voor jezelf

Zorg ervoor dat u rust kunt nemen, boek uw agenda dus niet helemaal vol met afspraken. De feestdagen kosten veel energie, zeker wanneer je rouwt om een dierbare, dus maak tijd vrij voor jezelf.

2. Omring je met mensen waar je je fijn bij voelt

Misschien heeft u de neiging om de feestdagen helemaal alleen door te brengen. Dat kan het gevoel en gemis juist versterken. Zorg er liever voor dat u de feestdagen doorbrengt met mensen waar u zich prettig bij voelt. Mensen die je niets hoeft uit te leggen, mensen die de situatie kennen en het begrijpen als je even niet zo vrolijk bent. En ga niet naar bijeenkomsten waar je als een berg tegenop ziet. Laat uw omgeving dit tevoren weten. Ze zullen begrip tonen als u vooraf te kennen geeft dat u niet komt. 

3. Voel je niet schuldig wanneer je geniet

Genieten zal misschien het laatste zijn waar u aan denkt. Toch zal ieder jaar na het verliezen van een dierbare anders zijn. Er komt zeker weer een moment dat u gelukkig of vrolijk bent tijdens de feestdagen. Voel je daar niet schuldig over. Het is geen verraad tegenover de persoon die je verloren hebt en het zegt zeker niet dat uw liefde minder groot is geworden. 

4. Doe iets dat helpt je verdriet te verwerken

Geef uw overleden dierbare een eigen plekje tijdens de feestdagen. Maak er een (nieuwe) traditie van. Een brandende kaars op een speciale plek om deze persoon te eren. Of een mooi kerstboeket op tafel. Of hang iets in de kerstboom dat aan hem of haar doet denken. Zo geeft u het verlies een eigen plek. Ook kan het helpen het graf te bezoeken of iets anders te ondernemen wat u altijd samen met uw overleden dierbare deed.

5. Sta tranen toe

Waar mensen samenkomen, worden herinneringen gemaakt en gedeeld. Zeker met de feestdagen. Herinneringen kunnen u gelukkig, maar ook verdrietig en aan het huilen maken. Het horen van een lied, het eten van een bepaald gerecht, het openen van cadeaus, het zijn allemaal zaken waardoor het u even te veel kan worden tijdens de feestdagen. Wanneer bij u de tranen komen, verdring ze dan niet. Iedereen die van u houdt, zal uw tranen begrijpen.

Mijn wens voor iedereen:
gezellige feestdagen en een goed en gezond 2018.

Evelien de Ruiter
Stille Kracht Uitvaartbegeleiding

Lees hier meer blogs van Stille Kracht.
Cookie instellingen