Een afscheid op maat - de bloemen

Klein maar fijn of groots het leven vieren? U kunt een uitvaart vormgeven zoals u dat wilt en zoals u dat past. Dit artikel is een derde uit een serie waarin de verschillende aspecten die een uitvaart uniek maken, aan bod komen. 

Ook bloemen kunnen een belangrijke rol spelen tijdens een uitvaart. De keuze voor de soort, de kleur en de wijze waarop een bloemstuk is vormgegeven, is heel persoonlijk en maakt mede een afscheid bijzonder.

Op de uitvaartkist liggen veelal de bloemen van de meest nabije naasten. Dat kan een klassiek stuk zijn, of juist stoer, zacht of kleurrijk en uitbundig. Vaak valt de keuze op bloemen, kleur en stijl die passen bij degene die is overleden. Wat ik persoonlijk ook mooi vind qua symboliek zijn meerdere biedermeiers op de kist, die onderling met elkaar verbonden zijn d.m.v. grassen, als teken van verbondenheid binnen een gezin: bijvoorbeeld een stuk namens de partner, een namens de kinderen en een namens de kleinkinderen.

De bloemen van andere aanwezigen worden meestal naast de kist neergelegd. Dit zijn over het algemeen vaak wat kleinere bloemarrangementen. Ook dit kunnen biedermeiers zijn. Of kransen, harten, boeketten, losse bloemen. Uitgevoerd in klassiek wit, diep rood of in tinten van het seizoen.

Bloemen in één kleur … of juist niet

Soms wordt op de rouwkaart vermeld dat bloemen in een bepaalde kleur zeer worden gewaardeerd.  Ook kan het voorkomen dat de gasten gevraagd worden allemaal één enkele bloem mee te nemen waarmee dan voor of tijdens de plechtigheid een of meerdere prachtige kleurrijke gemengde boeketten worden samengesteld. Zo’n boeket kan ook na afloop mee naar huis.

Bloemen achterlaten of meenemen?

Want wat doe je met de bloemen na een uitvaart? In geval van een begrafenis, blijven deze meestal achter op het graf. Na een crematie nemen naasten soms ook alle bloemen mee naar huis. Of er wordt voor gekozen ze na de plechtigheid naar een monument te brengen, een monument waar de overledene een verbinding mee had. In Den Haag is het Indisch Monument hiervoor een veel gebruikte locatie. En soms ook kiezen families ervoor om na een crematie de bloemen neer te leggen op het graf van een familielid van de overledene. Achterlaten bij het crematorium kan uiteraard ook. Crematoria hebben daar altijd een speciale plek voor beschikbaar.

Symboliek

Het kan handig zijn de betekenis van bloemen te weten. Het kan je immers helpen bij het uitkiezen van bloemen voor in een rouwboeket. Misschien past een bepaalde symboliek wel heel erg bij degene die gestorven is? Of vertellen de bloemen wat hij of zij voor jou betekend heeft? Hier volgt de betekenis van een tiental bloemsoorten:

Acacia: vriendschap
Anemoon: eerlijkheid, verwachting
Aster: herfstvreugde, gelukkige ouderdom
Fresia: onschuld
Gerbera: door jou wordt alles mooier
Goudsbloem: dankbaarheid, genegenheid, liefdevolle herinnering
Orchidee: elegantie, vrouwelijkheid, schoonheid
Tulp: ik bid voor je
Vergeet-mij-nietje: ware liefde, nooit uit de gedachten
Viooltje: nederigheid, bescheidenheid, jeugdige onschuld

In de serie 'Afscheid op maat' verschenen eerder blogs over de keuze voor de kist en de keuze voor een locatie.
Cookie instellingen