Een afscheid op maat - de kist

Ieder mens is uniek. Ieder afscheid ook. U kunt een uitvaart vormgeven zoals u dat wilt. Van klein en intiem tot groots het leven vieren. Alles is bespreekbaar en bijna alles is mogelijk. Dit artikel is een tweede uit een serie waarin de verschillende aspecten die een uitvaart uniek maken, aan bod komen. Denk hierbij aan de locatie, de muziek, het vervoer, het drukwerk, de bloemen, de uitvaartkist. In deze editie vertel ik u over uitvaartkisten en alternatieven daarvoor.

Bij elke uitvaart komt het ter sprake: de kist. Het laatste omhulsel van de mens. Vaak hoor ik: “Doe maar zo simpel mogelijk”. Maar smaken verschillen. Wat voor de een simpel is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Welke keuze is er eigenlijk?

Grote keuze

Er zijn massief houten kisten of spaanplaten gefineerde; gelakt of ongelakt; naturel of in een kleur naar keuze gespoten; met houten handgrepen, of met handgrepen van touw of van metaal; met een vlak deksel of met een zogenaamd kroondeksel; uitgevoerd in een strak design, gemaakt van steigerhout, wilgentenen of bamboe, of een van Zavadi, volledig – dus ook aan de buitenzijde – bekleed met stof; een ‘gewone’ van een kistenfabriek, een door een  kistenmaker op maat gemaakte of een online te bestellen doe-het-zelf-kist. Of een van Onora, gemaakt van biomassa, ecologisch materiaal vervaardigd uit organische materialen zoals aardappelzetmeel en mais. Bijna te veel om op te noemen dus.

Mijn ervaring is dat vaak een lichte houtsoort de voorkeur heeft. Een populierhouten kist is dan een goede optie. Populier is behalve een lichte ook nog eens een zachte houtsoort. Persoonlijk vind ik dat een populierhouten kist daardoor uitnodigt om aangeraakt te worden. En daarmee ‘verklein’ je de afstand tot de overledene.

Maar wist u dat u ook de kist zelf mag maken of zelf mag beschilderen bijvoorbeeld? Of de binnenzijde zelf mag bekleden? Waar vroeger kisten eigenlijk standaard uitgevoerd waren met een bekleding van gerimpelde kunstzijde, is het gebruik van katoen ‘af fabriek’ tegenwoordig min of meer de standaard. Maar een eigen doek mag daar dus ook voor gebruikt worden.

Dooskist

Ook zegt iemand wel eens gekscherend “Stop mij maar in een kartonnen doos”. En ook dat kan tegenwoordig: de kartonnen dooskist heeft enkele jaren geleden zijn intrede gemaakt. Veel gebruikt wordt hij echter niet: het wordt toch vaak ervaren als gebrek aan respect voor de overledene.

Uitvaartmand

Een ander alternatief voor een kist, is een uitvaartmand. GreenCoffins bijvoorbeeld biedt een uitgebreid assortiment op dit gebied. Deze manden zijn gemaakt van bamboe, pandanus, wilgentenen of bananenblad en worden standaard geleverd inclusief een katoenen wade. 

Wade

Sommige mensen krijgen het benauwd bij het idee van een kist. Wist u dat het al sinds 1991 ook mogelijk is iemand te begraven of te cremeren zonder kist? Een overledene mag in een doek of een (lijk)wade worden gewikkeld, mits het gezicht en het lichaam tijdens begrafenis of crematie bedekt zijn. Het is zelfs mogelijk deze speciaal (bij leven) te bestellen en te laten weven, op kleur en in bepaalde materialen.

Er is dus heel veel mogeijk op dit gebied. Ook de keuze van het laatste omhulsel kan iets unieks, iets persoonlijk toevoegen aan een uitvaart. Ik adviseer u graag.

In deze serie verscheen eerder een artikel over de keuze voor een uitvaartlocatie.

 
Cookie instellingen