Een vraag met vele mogelijke antwoorden

Laatst vroeg iemand mij “als het contact met degene die gestorven is, nou niet (meer) goed was, maar ik ben wel de aangewezen persoon om de uitvaart te regelen, hoe zorg ik dan voor een waardig afscheid zonder mezelf te verloochenen?”.

Op deze vraag kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. Ook wanneer het contact wel goed was, is er immers ook niet één goede manier om een uitvaart vorm te geven. Wat goed is of goed voelt, is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en voorkeuren, van degenen die achterblijven en van degene die gestorven is.

Bij een afscheidsplechtigheid zijn over het algemeen mensen met zeer verschillende ervaringen aanwezig. Degene die gestorven is, was voor iedereen een ander persoon. Zelfs wanneer een vader of moeder sterft, sterft er voor ieder kind een andere ouder. Wat daarom belangrijk is bij het vormgeven van een uitvaart, is proberen het gemeenschappelijke naar boven te halen. En dat is de band die iedereen had met de overledene. Maar wat nu als die band niet (meer) goed was maar je wilt wel zorgen voor een mooi afscheid? Blijf dan vooral dicht bij jezelf, zeg of doe geen dingen die niet goed voelen, kies een manier van afscheid nemen die past.

Voor iedere uitvaart ga ik samen met naasten in gesprek over de juiste vorm. Wanneer het contact met de overledene stroef was, dan kunnen we bijvoorbeeld op zoek gaan naar een goede herinnering uit het verleden en daar vervolgens woorden, klanken en/of gebaren bij zoeken die weergeven welke betekenis u aan dat moment wenst te geven. Een ritueel kan daarbij helpen. Het laat mensen iets doen op een moment dat je eigenlijk niets kunt doen; het vangt het onzegbare in tijd, taal of handeling. Het maakt van individuen een groep. En dat kan troost bieden. Want ook als het contact niet (meer) goed was, betekent dit niet dat er geen verdriet kan zijn.

Herkent u zichzelf in deze vraag en wilt u eens met mij van gedachten wisselen over uw specifieke situatie? Neemt u dan gerust contact met mij op. U kunt mij bereiken op 070-2208515.
Cookie instellingen