Rust en ruimte

Heeft u dat weleens gedaan? Nadenken over uw eigen uitvaart? Ik wel. Tijdens een van de eerste lessen bij de opleiding tot uitvaartbegeleider. Best confronterend vond ik dat. Maar het was destijds voor mij ook uitermate leerzaam, want ik kreeg als toekomstig uitvaartbegeleider inzicht in de hoeveelheid beslissingen die je als nabestaande moet nemen. En in het echt doe je dat ook nog eens op een moment dat je emotioneel bent en kwetsbaar. 

Inmiddels weet ik dat het echt waardevol is als mensen al voor een overlijden contact met een uitvaartondernemer opnemen om wensen én mogelijkheden te bespreken. Bijvoorbeeld wanneer een vader, moeder of partner ernstig ziek is en men weet dat een leven snel zal eindigen. Steeds weer ervaar ik hoeveel rust en ruimte het betrokkenen geeft als zo’n gesprek heeft plaatsgevonden. Niet alleen in de periode tot aan het sterven, maar ook in de dagen daarna. 

Zo’n ontmoeting biedt toekomstige nabestaanden de gelegenheid alvast kennis te maken met een uitvaartbegeleider. In de dagen tussen sterven en uitvaart delen zij immers bijzondere en intense momenten met die persoon. Dan is het toch heel fijn als er een klik is? Dat gevoel ontstaat volgens mij alleen als je je veilig voelt, gehoord en begrepen, als er ruimte is voor kwetsbaarheid. En dat gevoel begint met een goed gesprek en elkaar gewoon aardig en oké vinden.

En niet onbelangrijk: een gesprek met een uitvaartprofessional geeft ook inzicht in de mogelijkheden én de financiële consequenties van bepaalde wensen en keuzes. Want afscheid nemen kan op vele manieren. Van een klein, intiem maar o zo dierbaar afscheid thuis tot groots en meeslepend op een bijzondere plek het leven vieren. Eigenlijk is alles bespreekbaar en heel veel mogelijk. En dan uiteraard binnen het budget dat daarvoor beschikbaar is. Laat u vooraf informeren, want een goede keuze kun je immers pas maken als je je bewust bent van de mogelijkheden.

Bij mij begint een afscheid altijd met luisteren, de tijd nemen, rust en ruimte creëren. Zodat er met aandacht keuzes gemaakt kunnen worden. Door te verbinden, creëren we samen een betekenisvol afscheid waarin leven en liefde samenkomen, een blijvende en waardevolle herinnering.

Ik vind dat je goed voor je naasten zorgt als je ervoor kiest je uitvaartwensen te bespreken met een uitvaartbegeleider. En wie wil dat nou niet, goed zorgen voor degenen waar je van houdt?

Evelien de Ruiter
Stille Kracht Uitvaartbegeleiding
(070) 220 85 15


Deze column verscheen eerder in de afscheidsbijlage van weekblad Den Haag Centraal van 9 november 2017.
Cookie instellingen